UW BANDEN KUNNEN BIJ ONS WORDEN OPGESLAGEN
Wie zijn we   |  Wat we doen   |  Contact  |  BMW 

WINTERBANDEN ZORGEN VOOR VEILIGHEID OOK ALS ER GEEN SNEEUW IS !

1. Wat kan een winterband?
2. Hoe hard kan ik met winterbanden rijden?
3. Kan ik winterbanden alleen gebruiken als het sneeuwt?
4. Slijten winterbanden harder dan "gewone" banden?
5. Mijn auto heeft traction control...
6. Wanneer kan ik het beste mijn winterbanden monteren?
 
1. Wat kan een winterband?
Een winterband zorgt voor het behoud van een goede grip en een goede trekkracht op natte, besneeuwde of bevroren wegen. Hij vermindert het risico op aquaplaning dankzij de specifieke vorm, die het water onder de band afvoert. Winterbanden remmen beter in de sneeuw en op ijs door een speciaal rubbermengsel op basis van silica, dat zich aanpast aan lage temperaturen. Het profiel bevat veel lamellen, die zich vastgrijpen in de sneeuw.
Moderne winterbanden geven:
- tot 4% meer trekkracht in de sneeuw
- een aanzienlijk kortere remweg
- tot 25% beter weggedrag in bochten op nat wegdek

2. Hoe hard kan ik met winterbanden rijden?
Dat hangt er helemaal vanaf, welk type winterband u kiest. Er bestaan vier verschillende snelheidscoderingen voor winterbanden:
snelheids-index Q = tot 160 km/h
snelheids-index T = tot 190 km/h
snelheids-index H = tot 210 km/h
snelheids-index V = tot 240 km/h
Sinds kort is in een aantal maten een W-codering verkrijgbaar waarmee u tot 270 km/h kunt rijden. Laat u goed informeren over deze maximumsnelheid om ongelukken te voorkomen.

3. Kan ik winterbanden alleen gebruiken als het sneeuwt?
Nee, winterbanden vertonen bij een temperatuur lager dan 7 graden Celsius duidelijke verschillen in grip t.o.v. zomerbanden. Dit komt omdat in het loopvlak van winterbanden rubbermengsels worden gebruikt die verhoudingsgewijs soepeler blijven dan zomerbanden bij lage temperaturen. Zomerbanden zijn ’s winters dan ook veel harder en stugger, wat de grip zeker niet ten goede komt. Ook zijn de profielblokken van het loopvlak anders gevormd dan bij zomerbanden. De profielblokken zijn vaak voorzien van lamellen, die er voor zorgen dat sneeuw en vuil uit het profiel gewerkt worden.

4. Slijten winterbanden harder dan "gewone" banden?
In principe slijten winterbanden tijdens winterse omstandigheden niet sneller dan "gewone" banden. Blijft de gemiddelde temperatuur echter boven de 7 graden Celsius, dan neemt de slijtage van winterbanden behoorlijk toe. Dus zodra het weer omslaat van overwegend koud naar overwegend warm, kunt u het beste uw zomerbanden weer monteren.

5. Mijn auto heeft traction control...
De bedoeling van traction control is het afstemmen van het motorvermogen op de tractie van de banden. Het verbetert de grip van de banden echter niet. Indien de grip van uw banden bij winterse omstandigheden laag is, betekent dit dat de banden dus snel door zullen slippen, waardoor de traction control geactiveerd zal worden. Het is eigenlijk beter wanneer de traction control niet geactiveerd hoeft te worden, door het monteren van banden met voldoende grip. Winterbanden + traction control bij winterse omstandigheden is dus een ideale combinatie.

6. Wanneer kan ik het beste mijn winterbanden monteren?
Als vuistregel kunt u aanhouden: als de "R" in de maand zit. Want ook bij nat weer doen winterbanden prima hun werk, omdat het profiel van een winterband gemaakt is om snel sneeuw, smeltsneeuw, water en vuil af te voeren.
vorige
Bron: ANWB

T : 043 458 92 66
F : 043 458 92 67
EUSSEN CAR SERVICES,  Aan de Fremme 60, 6269 BE MARGRATEN